Sobre el blog

Localització i sistema

Aquest espai web s’allotja a CDMon i usa WordPress.

Llicència

El que ha creat l’autor d’aquest blog (aniol) per a aquest bloc està sota una llicència Creative Commons by-sa (versió en català), sempre que no s’indiqui el contrari en casos concrets. Tingueu-ho en compte, ja que per alguna cosa s’ha decidit posar-ho.

Imatges

Per a personalitzar aquest bloc s’ha utilitzat imatges del conjunt d’icones SnowIsh. Aquest conjunt d’icones ha estat creat per saki, inspirant-se en VannillA Cream Icon Set de ~djnjpendragon. Aquestes imatges estan sota llicència GPL. També se n’han recuperat de nuoveXT les quals es troben sota llicència LGPL.

Política de privadesa

Si ho desitgeu, podeu llegir la Política de privadesa d’aquest blog.

Una mica d’història

Weblog
Recull de textos que feia durant el mes i que després formatava en codi HTML per acabar-ho publicant a internet. També acabarà donant nom a l’espai web a Tinet on ho publicava.

Bloc
Primer intent de blog. Acaba amb “c” i no amb “g” perquè a Tinet anomenaven al servei “Blocs de Tinet”. En aquells temps TERMCAT proposà bloc com a traducció de blog, però la controvèrsia encara continua.

Blog
Actual terme que faig servir per a referir-me al que s’anomena bloc.

Orígens

Tot sembla començar un setembre de 2004 quan vaig ullar en una revista un paràgraf on es parlava sobre Blogs. Més tard un documental sobre uns hackers de Barcelona em va ensenyar com en podia ser d’interessant un blog. A finals d’aquest mes, concretament el dia 27, escric el primer text al qual seguiran 2 més, que acabaran formant el weblog del mes de setembre de 2004, un weblog no gaire interessant, però era el primer.

Weblog

La idea de per què un weblog i no un blog no sabria definir-la. Bàsicament volia deixar clar que no era pas un blog com fins llavors s’entenia (un lloc on penjar fotos, videos, textos,… sobre la teva experiència a la xarxa), sinó simplement un weblog: web (com un entramat de pàgines) i log (registre). El weblog seria un espai on publicar-hi textos (filosofades vàries, paranoies nocturnes, reflexions esotèriques,…) que classificaria per dies i que acabaria penjant un mes més tard en una única pàgina en HTML. Els textos els escrivia a les tantes de la nit quan tenia insomni, per això el seu contingut era bastant esotèric (incomprensible per a la gran majoria), més tard textos d’aquest estil continuarien publicant-se esporàdicament al bloc. En els textos també hi colava alguna frase que m’inspirés aquella nit, o alguna lletra d’alguna cançó que pogués reflectir com em sentia o que signifiqués alguna cosa en aquells instants per mi.

Més tard al weblog s’hi va afegir un arxiu amb totes les pàgines publicades fins aleshores (accessibles a traves d’un menú i classificades segons l’any i el mes) per a que qui volgués pogués consultar publicacions anteriors. I tot això anava a parar aquí. Era una feina feixuga la d’anar maquetant mensualment cada pàgina, però amb els anys vaig anar uniformitzant els estils en un principi anàrquics i més tard va venir CSS i la cosa ja era més fluida.

Bloc

Però entre 2005 i 2006 (no ho sabria precisar), Mozilla Firefox entra a l’ordinador de casa per pura curiositat meva. I amb ell el programari lliure. No seria fins a ple 2006 que començaria a conèixer qui és Richard Stallman i que ja experimentaria més directament amb GNU/Linux. Va ser més o menys així com em vaig enganxar al tema del programari lliure.

Tot això em va fer intuir que potser el weblog era bastant estúpid, que quedava en no res. Que tenir un espai on publicar coses podia ser més que un mur de les lamentacions, a més, tenia ganes de divulgar el que descobrís en el món del programari lliure. Em va anar habitant la ment la idea de crear un blog. I just en aquells temps Tinet creava el seu servei de blocs. Començar-lo se’m va fer estrany: 3 any amb un webloG i acabava amb un bloC, però vaja, vaig vacil·lar pocs dies. Així va néixer el Bloc de l’Aniol, que conviuria uns 2 anys amb el weblog. No vaig deixar de banda el weblog, almenys de moment. Al Bloc hi anaven a parar vídeos, imatges, i demés coses; al weblog hi anava a parar el que des d’un principi hi havia posat. Així seria durant una colla de mesos. Però poc a poc el weblog anava quedant abandonat, fins que al final seria el Bloc el que el suplantaria. A aquest fet hi va ajudar el crear la categoria Depressiu/Paranoic/Obscur/….

El weblog, acabaria amb les lletres de I si canto trist, Tossudament alçats i Jo hi sóc perquè tu vols ser-hi de Lluís Llach (feia poc que aquest havia fet l’últim concert a Verges) i amb la frase: “I tot plegat perquè? Si no hi ha un ‘perquè’, no hi ha motiu pel qual afrontar una cosa. No hi ha demà.”. Era el recull del mes d’abril de 2007 que pujaria al servidor al maig. Dia a dia vaig començar a modificar la pàgina d’entrada suprimint gradualment l’accés a l’arxiu i finalment a l’últim weblog, fins a deixar-hi la pàgina que hi ha ara.

A l’estiu de 2007 només estaria actiu el Bloc, el qual compliria un any de la seva creació.

Blog

Però no tot acabava aquí, ni de bon tros. Feia temps que havia anat seguint el naixement de Bloctum de Sergi Azloa, i m’atreia cada cop més el sistema WordPress.

No és que el servei de Tinet fos deficient, ans el contrari, per qui vol un blog bàsic i un sistema simple i clar, el servei de Tinet pot ser vàlid. Però jo tenia ganes d’explorar el sistema que gran part dels blogs fan servir i que permet entre d’altres coses, poder afegir widgets (a través d’un plugin: Widgets Sidebar) amb un simple codi “HTML”. Així que em vaig posar a registrar-me a Bloctum i a provar WordPress a veure com anava la cosa.

A Bloctum vaig anar preparant el trasllat de coses i configurant-ho fins a on sabia. També vaig anar creant pàgines amb contingut “estàtic”, que en el sistema de Tinet això no ho podia fer. És així com comencen a aparèixer les pàgines: Sobre mi, Sobre el Blog, Enllaços, Manuals,… Un cop fet tot i amb algunes entrades ja programades al blog de Bloctum (per no deixar als lectors “orfes” per massa temps), vaig acabar posant el missatge de trasllat al blog a Tinet.
Amb el temps acabaria traslladant entrades antigues del blog que tenia a Tinet, al que tenia a Bloctum.

Podríem dir que al setembre de 2007, és el moment just en que abandono el servei de blogs de Tinet i sóc ja a Bloctum. No se’m va fer gaire fàcil el trasllat, malgrat la il·lusió que tenia per utilitzar WordPress. A Tinet fins i tot havia sortit a la secció de webs recomanades, cosa que em va fer molta il·lusió. Però havia de pensar en que ara era a Bloctum. Podria haver anat a WordPress.com i així ampliar la comunitat de catalano-parlants que hi ha, però no me’n fiava gaire ja que moltes funcions són de pagament i tampoc no s’assegurava l’atenció possiblement més personal i directa de Bloctum.

Durant l’any 2008 i 2009 vaig anant obrint perfils i comptes a noves pàgines webs i portals. Diversificant la meva activitat a internet.

[…]

WordPress

A finals d’octubre de 2013 me n’assabento que Bloctum havia decidit parar el seu servei de blogs, ja que a WordPress.com existia ja un sistema traduït plenament al català. Bloctum portava aturat, però des del 31 d’octubre de 2012 i això em corroborava que la meva activitat al blog havia quasi desaparegut des que vaig començar a obrir perfils personals a les xarxes socials.

Aquell mateix any 2013 decideixo traslladar el blog a WordPress.com i publicar alguna entrada més. Però l’activitat dels primers anys ja no es recuperaria a causa del fet que també s’havia dissolt la petita comunitat amb què vaig començar.

L’any 2020 decidiria fer un pas més a favor del meu blog aconseguint un domini propi i un servei d’allotjament que contractaria a CDmon.

4 respostes a “Sobre el blog

  1. Aquest bloc/blog m’agrada molt. T’he posat al apartat web el meu bloc/blog. És molt cutre, però veuràs que treballo bastant en les TIC, en concret en educació, inclòs faig una citació sobre la moguda d’Amposta al article “els camins del moodle”. Tinc dos blocs, el segon és molt pitjor!! no és que m’estigui desprestigiant (sembla que al curset de la Casa Elizalde no he aprés res) però tinc poc temps per dedicar-li a la catosfera, igualment els meus blocs fan ping a Gràcia.net i m’agradaria fer “altres pings” quan siguin més presentables.
    M’agradaria molt que quan tinguès temps llegeixis el meu projecte educatiu i artístic, pots escriure’m quan vulguis, salut, lamarta

  2. Hola bona tarda, he estat observant una mica aquest blog i que dir… m’he quedat impresionant, intentare apendre algo sobre el blog ja que el meu és molt penós, m’agrada aquest blog, tant la serietat que demostra com la elegancia, quan arrivi a casa nescafé capuxino… aix no, volia dir que m’endinsaré més en aquest blog aveure quins tresors amagueu.

  3. Hola. Acabo de descubrir el bloc/blog o lo que sea, por sus comentarios sobre el Catalan Gate en Twitter y me parece muy interesante. A lo peor esta es una pregunta que solo hacemos los que nacimos en el Pleistoceno Superior o épocas más remotas pero ¿Hay alguna manera de suscribirse a sus entradas? Lo de seguirle en Twitter está hecho.

    Un saludo

    Felix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.