Un repàs al procés independentista a través d’un perfil d’Òmnium

Un repàs al procés independentista a través d’un perfil d’Òmnium

Aquest és un simple exercici perquè m’agrada de tant en tant aprofitar que tinc accés a l’API de Twitter amb permisos per accedir a tot l’arxiu complet de tuits, per fer investigacions sobre temes que em desperten la curiositat. Així que aprofitant que aquest 18 d’abril sorgia la campanya amb el hashtag #CatalanGate, el perfil de Twitter @CatalanGate i la web https://catalangate.cat, vaig mirar una mica la web i vaig veure que la titularitat provenia d’Òmnium Cultural. Això em va despertar la curiositat per què hi havia més darrere aquest perfil que a mi ja em sonava que havia anat canviat de nom diverses vegades els últims anys. Sé que no tots els tuits mostrats són directament escrits i publicats pel perfil analitzat, però en el cas que no ho són es tracta de retuits que sí que apareixen en la cronologia de tuits del perfil públic.

2014

Tot sembla començar l’any 2012, quan a inicis d’octubre es registra el domini araeslhora.cat, tal com es pot comprovar al WHOIS, un domini que s’usarà per tenir el correu electrònic oficial. També aquell any 2012 se celebren al novembre eleccions a Parlament de Catalunya i el 19 de desembre se signa el Pacte per la Llibertat en què CiU i ERC es comprometien a “convocar una consulta perquè el poble català pogués decidir democràticament i lliurement sobre la possibilitat que Catalunya esdevingués un Estat en el marc europeu”. Però malgrat aquest bullici polític, el perfil Ara És l’Hora de Twitter no es crearia fins al 21 de desembre de 2012, i no comença a publicar fins al 2014.

Passen els mesos, és l’any del Tricentenari de 1714 i també l’any en què una predicció de Carod-Rovira deia que s’esdevindria una consulta sobre si Catalunya volia tenir un Estat propi. Artur Mas convocà la consulta del #9N2014 aquell any 2014 després de les pressions de l’activisme al carrer amb uns quants anys seguits de l’ANC omplint els carrers per l’11 de setembre. El 10 de juliol tal com consta a la Viquipèdia ja s’havia anunciat oficialment la consulta.

L’estiu passa distret amb les inscripcions per l’11 de setembre que és el de la Via Catalana, tot de personalitats i perfils van dient a quin tram es van inscrivint i això queda constància també al perfil d’Ara És l’Hora que va visibilitzant aquests anuncis de noves inscripcions. Es nota bastant la coordinació entre el perfil aquest d’Òmnium i el de l’Assemblea Nacional Catalana sobretot amb la seva presidenta de llavors la Carme Forcadell que apareix força en els tuits del perfil. Aquell 11 de setembre és tot un èxit i així surt anunciat al perfil d’Ara És l’Hora.

Pocs dies després apareix que s’està duent a terme la inscripció de voluntaris #SócVoluntari per la GIGAENQUESTA. Els resultats no apareixerien fins al 20 d’abril de 2015.

El 14 d’octubre de 2014 es convoca oficialment la consulta del 9N, i a Twitter poc abans del 9N, a finals de setembre, apareix el hashtag #LaMevaUrna en el qual es van fent públics els llocs de votació de la consulta. També la #Marató9N amb la que es farien centenars de milers de trucades per participar en la consulta. Tots aquests hashtags també queden reflectits a la línia de temps del perfil Ara és L’hora. I llavors arriba el 9N i es declara un èxit a través del perfil Ara És l’Hora i el hashtag #HemVotatHemGuanyat.

2015

S’anuncien eleccions “plebiscitàries” pel 27 de setembre de 2015 i el perfil ho celebra també. Són les que es presenta Junts Pel Sí i guanya per majoria.

Però llavors es produeix el primer fet curiós del perfil, i és que aquest s’atura de forma abrupta a finals d’agost de 2015, poc abans de les eleccions al Parlament de Catalunya. Just quan estava en plena campanya per la manifestació de l’11 de setembre d’aquell any que correspondria a la #JoMeridiana.

2017

Passa 2016 sense cap novetat. I llavors el 10 de juliol de 2017 el perfil és reactivat de nou i passa a anomenar-se Crida per la Democràcia. Just passat un mes després que s’anunciés que el Referèndum sobre la independència de Catalunya seria l’1 d’octubre de 2017.

A més, segons Find Twitter ID, el 10 de juliol a les 15:59 algú pren el nom del perfil i d’usuari d’Ara és l’Hora i @araeslhora. És un perfil nou que no arriba a tenir massa activitat i es queda orfe amb uns 6 seguidors, els quals tampoc tenen massa activitat. En canvi, el de Crida per la Democràcia comença una nova campanya en què tornen a aparèixer personalitats públiques habituals del procés independentista.

El mateix Jordi Cuixart va l’11 de juliol de 2017 a #ElsMatinsTV3 per explicar de què va la campanya de #CridaDemocràcia.

En aquella entrevista admet que per la campanya #CridaDemocràcia “s’inspiren en la Crida a la Solidaritat dels anys 80”.

El 22 de setembre es produeix la denúncia de la Fiscalia a l’Audiència Nacional contra les concentracions del 20S per sedició. Som a finals de 2017 i el perfil és molt actiu fent-se ressò de tot el que gira al voltant de la campanya pel Referèndum d’independència de l’1 d’octubre, també de la campanya de repressió contra diversa gent implicada. El seguiment de l’actualitat pel perfil és constant al llarg dels dies des de finals de setembre fins a inicis d’octubre i té una activitat molt alta.

Malauradament, el 16 d’octubre es decreta presó sense fiança per Jordi Sànchez i per Jordi Cuixart, i així queda reflectit també en el perfil.

El 27 d’octubre hi ha la suspensió de la Declaració d’Independència. I el dia 1 de novembre Carles Puigdemont, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí ja eren a l’exili. L’activitat del perfil seguirà molt activa cada dia amb el hashtag #LlibertatPresosPolítics.

2018

Al llarg de gairebé tot el 2018 el perfil seguirà fent retuits a tota mena de personalitats i campanyes antirepressives. Però sense cap variació rellevant. Sobretot es dedica a fer seguiment molt constant dels judicis al Tribunal Suprem.

A l’octubre es produeix un nou fet curiós i és que el juliol anterior s’havia presentat la Crida Nacional, i diversos usuaris confonen el perfil de Crida per la Democràcia amb el de Crida Nacional però la confusió dura poc.

2019

Comença l’any 2019 de ple amb el “Judici al procés independentista català” i així consta al perfil que es fa ressò d’un tuit d’Omnium Cultural sobre el tema.

El 19 de juliol el perfil anuncia que canvia de nom i passa a anomenar-se @ElJudici. El mateix 19 de juliol a les 16:27, segons Find Twitter ID, algú crea un perfil nou a Twitter i agafa el nom d’usuari de @cridademocracia i a la Biografia indica que en algun moment s’han traslladat al perfil d’@ElJudici.

Al llarg de l’any el nom d’usuari @ElJudici va fent d’altaveu per la defensa dels presos polítics catalans difonent cada publicació oficial sobre el cas amb l’etiqueta #JoAcuso.

El 2 de setembre de 2019 s’anunciaria l’existència de Tsunami Democràtic. Però als tuits d’aquells dies d’@ElJudici no en diuen res de res, i just aquell dia 2 no apareix cap tuit. Els dies posteriors tracten només del tema de la sentència del Tribunal Suprem, de l’operació policial contra l’1 d’octubre de 2017, i sobre el pròxim 11 de setembre.

El 23 de setembre es produeix la detenció dels CDR en l’Operació Judes. El perfil ara anomenat @ElJudici no publica cap tuit en referència, i quatre dies més tard fa esment al cas però fent retuit a un tuit de Xavier Antich.

És llavors que comença de nou un declivi del perfil. Sabem que fins a finals d’octubre de 2019 el perfil segueix amb el nom d’@ElJudici, però perdem la pista de si seguirà operant així tot l’any 2019, ja que deixen d’anomenar-lo directament.

2020

El perfil acaba aturant-se del tot el 12 de juny de 2020 amb el record que feia 1 any del #JudiciDemocràcia contra els presos polítics catalans, mostrant una foto de Jordi Cuixart declarant al Tribunal Suprem. I no arriben a fer cap referència a l’Operació Vólkhov que succeeix l’octubre d’aquell mateix any. L’any 2021 no sabem ben bé què publiquen ni si fan cap referència, i com va passar l’any 2016, acaba sent almenys en el que es mostra avui un any sense nous tuits al perfil.

2022

Arriba el 2022, i el mes de gener es registra el domini catalangate.cat. No seria, però fins al 18 d’abril de 2022 que comencen la campanya amb la publicació de tuits amb el nom @catalangate. Aquesta nova campanya anirà sobre l’espionatge a diversos polítics i activistes els anys anteriors.

Catalangate també publicaria vídeos a partir del 19 d’abril següent i diverses infografies. I així seguirà almenys fins avui a l’espera de fins a on derivarà tot plegat.


Per si se us ha fet curt o per si voleu una anàlisi més visual del perfil, us recomano molt que consulteu els gràfics sobre aquest perfil de Twitter que ha creat la sempre atenta i gran referent Mariluz Congosto, i que la seguiu perquè n’aprendreu molt d’ella:

2 respostes a “Un repàs al procés independentista a través d’un perfil d’Òmnium

  1. Muy interesante ver la evolución de un perfil de campañas. Muy curioso como se ciña a los periodos en que la campaña está activa.
    Tiene toda la pinta de ser un perfil de agencia más que de activismo

    1. Sí, pero lo difícil es acotar cuando empieza cada una de las campañas, porque cuando las terminan el perfil entra en un letargo y “periodo oscuro” que es muy complicado saber qué hacen con el perfil, y más complejo aún cuando desaparecen tweets en momentos concretos. Pero en este caso ha permanecido bastante como para construir un buen recorrido por su actividad a lo largo de los principales años.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *