Temptejar la dieta crudivegana

Temptejar la dieta crudivegana

El cert és que vaig descobrir de veritat la dieta crudivegana a finals de juny de 2021 a un restaurant que es diu The Hip Fish que pots trobar a diversos barris de Barcelona. Era una opció ràpida i fàcil pels dies que cap a la nit estava molt esgotat mentalment i només volia endrapar un plat ràpid i fresc. La idea que no fos de massa elaboració i que no es basés en fregits i arrebossats com la majoria de menjar ràpid industrial de la ciutat em va captivar, a més de l’ambient agradable del local. Això va fer que agafés una visió més receptiva cap aquest consum de més vegetals i no tanta proteïna animal i carbohidrats. També era molt interessant el concepte que alhora que menjava aliments sans també m’estigués rehidratant molt més que amb plats cuinats a temperatures altes que els fan perdre bona part de l’aigua que contenen.

Penseu-ho, amb aquesta dieta per exemple deixaràs de preocupar-te per si has deixat encès el foc o el gas, ja que com a molt t’hauràs deixat oberta la nevera. O podràs anar seguint millor els aliments de temporada i saber d’on provenen. També pot ser que ho notis amb el preu que pagues pel menjar, perquè el menjar com més processat més car resulta comprar-lo.

Adaptar-se a la dieta crudivegana no sembla un camí fàcil. No només és omplir-te el menú d’amanides, sinó també agafar una concepció nova de com elaborar el plat que et menjaràs. En realitat del que us estic parlant, però tècnicament és d’un Bol de Buda, un plat vegetarià que tot i que no és estrictament crudivegà serveix molt bé per introduir-s’hi i jo és el que primer vaig tastar. Per crear un bol alimentari crudivegà pots basar-te en el següent: un 50% de verdures, un 25% de proteïna i un 25% d’hidrats de carboni de qualitat.

  • Una base de carbohidrats els més saludables possibles: arròs, quinoa, enciam, espinacs,… és a dir llegums, herbes vàries i grans. Com menys carbohidrats més saludable. Vigila no avorreixis l’enciam o desistiràs de la dieta crudivegana.
  • Per adornar-ho pots afegir tomàquets, raves, formatges amb poc greix, pastanagues, olives, alvocat,… fruita com raïm, poma,… i evitar decoracions hipercalòriques com la ceba fregida o el pa també fregit, opta millor per llavors com el sèsam, xia, o les pipes de gira-sol. Com més coloraina millor.
  • És fàcil optar per introduir ingredients asiàtics com els edamames, alga wakame, o l’alga nori, però pensa també en l’impacte mediambiental dels ingredients que estàs requerint per alimentar-te així, que no ho converteixis en un acompanyant habitual.
  • Un condiment o salsa que lligui tots els ingredients. Així i tot, alerta, que has d’evitar les que siguin altes en sucre, sal i greixos o cauràs en el menjar no saludable. Els olis, vinagres, i altres líquids per l’estil poden ser bones tries.

Òbviament, no sóc cap expert dietista i m’agradaria rebre consells, així que deixo un primer consell que em va regalar la Francina Navarro a Twitter, i ella per exemple em va recomanar el següent sobre com organitzar la nevera per una dieta crudivegana:

Fora de la nevera fruits secs. Formatges tots junts en la nevera. Verdures i hortalisses jo les separo en 2 per la mida. I la fruita no necessàriament a la nevera. Les llavors ocupen molt poc.

https://twitter.com/francinanavarro/status/1412516736855851016

Per acabar us deixo amb un parell d’enllaços a El Comidista sobre receptes de poké, un plat hawaià que també us pot servir d’inspiració:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *