Descarrega els teus perfils a les xarxes socials

Fa anys que vaig iniciar-me en la idea que el que publiquem a les xarxes socials pot acabar en un arxiu i esdevenir documentació històrica. És una idea que encara segueix en desenvolupament i amb fortes reticències, ja que no hi ha encara un mètode establert i cada projecte acaba triant el que més se li adapta o en desenvolupa un de propi.

Com que és conegut que he participat en diversos projectes d’arxiu de xarxes socials, sovint rebo consultes sobre com es poden descarregar les publicacions de xarxes socials, com es poden exportar les dades d’un perfil de xarxes socials, o com es poden capturar hashtags i continguts publicats per altres a xarxes socials.

Així que aquest 2021 vaig aprofitar alguns dies de vacances per emprendre la tasca de crear un recull de mètodes, manuals i tutorials per descarregar i exportar perfils de xarxes socials. En aquest recull sé que encara em faltarà la part més extensa que és la de com es treballa amb l’API de les xarxes socials per poder descarregar publicacions i tota mena de continguts de forma massiva, però ja veurem quan desenvolupo aquesta part.

He anomenat el projecte How To Archive It i està publicat com a pàgina a GitHub. D’aquesta manera tinc certa seguretat que la pàgina web es preservarà i es mantindrà activa i alhora permetré que qualsevol persona aporti correccions al codi i noves idees de forma oberta i relativament fàcil.

Per ara només hi ha un recull bàsic de xarxes socials i serveis de missatgeria més o menys populars, però s’anirà ampliant a mesura que es vagin trobar noves opcions. A més, no totes tenen ben bé un mètode per exportar dades dels perfils, però, en canvi, en aquests altres casos s’ofereixen mètodes per exportar-les de forma externa amb cert programari.

L’estructura de la web és molt bàsica. Per començar apareix un menú amb totes les xarxes socials i serveis de missatgeria dels que se’n té certa informació sobre descarregar dades dels seus perfils. Després un cop clicat el que ens interessi, ens porta a la casella on s’informa primer del recorregut a seguir per arribar a exportar aquestes dades dels perfils. Segueix un breu text sobre què ofereix d’opcions d’exportació cada xarxa social i servei de missatgeria, o bé es deixa constància només de si ho permet o no. I per acabar s’ha inclòs un recull d’enllaços cap a pàgines web on s’expliquen mètodes alternatius d’exportació dels perfils o bé se cita en què s’han basat les indicacions anteriors sobre com s’exporten els perfils.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.