La Wikipedia fa 20 anys #Wikipedia20

La Wikipedia fa 20 anys #Wikipedia20

Avui se celebren 20 anys de l’inici de la Wikipedia. Un projecte cabdal per a l’expansió del coneixement a Internet i que ha servit d’exemple de com la cultura lliure és capaç de generar grans obres de forma altruista i voluntària. Però no només sobre cultura, sinó que és una eina fonamental per documentar episodis històrics també o avenços científics. Trobareu molts articles avui que feliciten l’efemèride i que repassen tota la seva història, així que he pensat que millor si publicava una aportació assenyalant i explicant quines eines em serveixen a mi per contribuir a la Wikipedia i com us poden ajudar a vosaltres per participar-hi i editar-la també.

Abans de començar pròpiament amb eines que ens ajudin a col·laborar amb Wikipedia és imprescindible que faci una recomanació tecnològica i lingüística. I és que pot ser molt probable que no us hàgiu parat a pensar massa sovint a configurar els vostres aparells electrònics amb què consulteu Internet en l’idioma que parleu més sovint o la vostra llengua materna. Els administradors de la Viquipèdia sovint ens recorden com les consultes a la variant catalana de l’enciclopèdia lliure topen amb l’entrebanc que en tenir configurats els sistemes operatius d’ordinadors i telèfons mòbils en altres idiomes, els cercadors web dirigeixin primerament cap a articles en idiomes que no són el català. És per això que si sou catalanoparlants us pot ser molt útil el Catalanitzador de Softcatalà, una eina que en pocs clics us configurarà automàticament tot el vostre sistema al català.

Una vegada hàgim configurat el nostre sistema ja podem començar amb la feina pròpiament amb la Wikipedia. I primerament ens caldrà triar per on volem començar. El més fàcil és estar al dia de quins articles ja existeixen a la Wikipedia i consultar-los per veure si els podem millorar d’alguna manera. Una via molt amena i curiosa és a través dels canals de comunicació propis de la Wikipedia com per exemple el perfil de Twitter de la Viquipèdia, el qual diàriament publica tuits enllaçant articles interessants del dia junt amb informacions variades al voltant del projecte. Però podem anar més enllà encara i veure en temps real quins canvis s’estan aplicant ara mateix a la Wikipedia, filtrar-ho per idiomes, per tipus d’aportació, i altres opcions, gràcies a l’eina de WikiStream. En el meu cas la faig servir per quan vull veure on s’està centrant l’activitat del dia i si se m’acut alguna aportació a fer-hi.

També tenim les eines de rànquings d’articles, com per exemple la de Wikipedia Top 100, que ens ofereix un llistat diari dels cent articles més consultats del dia i que podem consultar per variants d’idiomes específics com la Viquipèdia en català. O si volem un rànquing més descrit, tenim el de Top 25 Report, el qual (tot i tenir només versió en anglès i portuguès de moment) ens ofereix un rànquing setmanal dels 25 articles més consultats junt amb una breu explicació de quina sigui la causa probable que els hagi fet els més consultats.

Una vegada ens hàgim familiaritzat amb l’entorn i vulguem fer aportacions més extenses que tan sols unes millores breus a articles d’actualitat, una eina molt interessant a provar és la de traducció d’articles. Content translation és una eina interna per a usuaris registrats i que ja tenen certa experiència dins la Wikipedia i permet traduir extensos articles amb l’ajuda de tota mena d’eines de consulta i d’edició de textos. No és una eina perfecta encara i s’actualitza sovint per temes de compatibilitat entre edicions, però pot ser molt útil per agilitzar la feina i ens pot facilitar molt la contribució d’articles en la variant de l’idioma que ens vingui de gust. A més, no només permet traduir articles que ens interessin especialment publicats en altres idiomes, sinó que també té un apartat de suggeriments d’articles que encara no existeixen traduïts en cada idioma.

Com no, podem consultar què se’n diu a Reddit, el gran portal de divulgació d’enllaços i continguts web, i subscriure’ns a comunitats com r/wikipedia on us assabentareu de l’actualitat sobre la Wikipedia, r/CreepyWikipedia on trobareu articles foscos, insòlits i inquietants; o també r/todayilearned on podeu descobrir tot de coneixement que algú ha après per Internet i sovint a la Wikipedia.

Adquirida l’experiència és el moment d’avançar encara més i per això el següent pas seria ja elaborar els nostres propis continguts, ja sigui iniciant articles nous, publicant amb llicència lliure fotografies i fitxers multimèdia a Wikimedia Commons, posant per escrit cites importants a Viquidites,… O aventurant-nos amb la publicació de dades concretes a Wikidata. Però aquest seria el vostre torn i us ho deixo al vostre interès i discreció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *