Els Arxius a les municipals de Reus

TL;DR: ERC Reus i CUP Reus serien els qui més demostren haver rebut assessorament sobre el tema. PSC Reus i Ara Reus sembla que proposen complir la llei sobre Transparència municipal.

Confessaré que la idea l’he agafat del Sr. Bixo, qui va publicar un article d’aquest estil però analitzant què posava al programa dels partits polítics de Barcelona sobre el tracte que reben els animals. Per la meva part he orientat l’article cap a què en deien els programes electorals dels partits a Reus sobre els Arxius. Us animo a que ho feu sobre el que us preocupi a vosaltres si us ve de gust.

He decidit creuar les dades de les últimes eleccions municipals (2011) amb les últimes del Parlament (2012) per veure quins partits són els que en perspectiva poden acabar formant l’Ajuntament de Reus el 2015. Així em surten: CiU, PSC, PP, ERC, Ciutadans, ICV, Ara Reus i CUP. No estic dient que pronostiqui que hi entrin tots però per tenir una llista bastant vàlida i representativa.

No he perdut ni un minut a intercanviar correus electrònics per saber on tenen els programes certs partits polítics, si no l’enllacen a la seva web en un lloc ben visible estan faltant a la transparència que després aniran pregonant. També procuraré ser àgil i no avorrir ja que la lectura d’alguns dels programes no és del tot amena. I si algú té alguna objecció que comenti o aporti la seva visió i au.

CiU Reus

El seu programa es pot trobar aquí: http://www.ciu.cat/reus/programa-electoral
I complet aquí: http://www.ciu.cat/reus/sites/default/files/documents/ciu-reus-programa-final.pdf

Anomenen l’”expedient electrònic” a la pàgina 5, l’”Open Data” pàgina 6,… I s’anomena la “transparència” més d’una desena de vegades al llarg de les 52 pàgines.

Però va, segur que no surt res d’Arxius? Doncs sí, s’anomena una vegada els arxius quan s’anomena el festival Memorimage a la pàgina 34 per dir que és un “festival de Cinema amb imatges d’arxiu”. Ni rastre de la “Declaració de Reus” però.

PSC Reus

El seu programa es pot trobar aquí: http://www.vallesalcalde2015.cat/programa/
I complet aquí: http://files.vallesalcalde2015.webnode.es/200001668-452a546215/PROGRAMA%20ELECTORAL%20PSC%20Reus%202015.pdf

No sembla parlar en cap moment d’Arxius (ni els anomenen) i amb prou feines anomena una desena de vegades la paraula “transparència”. L’apartat de “Transparència i regeneració política” de la pàgina 10 no diu res que es pugui desmarcar del que diu la llei de Transparència catalana o la legislació espanyola.

PP Reus

Se suposa que el seu programa es va desgranant aquí: http://ppreus.com/category/eleccions-2015/ I també podria afegir-s’hi aquest apartat: http://ppreus.com/category/politica-local/
Però és fútil, i veient l’experiència del sr Bixo no m’estranyaria que en el cas reusenc també segueixin l’exemple de passar de publicar el programa. Com ja he dit ni m’he molestat a escriure’ls perquè m’ho aclareixin, i si m’ho volen aclarir serà segons la seva inquietud de transparència ja que veient el panorama no crec ni que als seus votants els importi el cas.

ERC Reus

El seu programa es pot trobar aquí: http://www.esquerracampdetarragona.cat/reus/documentacio.php
I complet aquí: http://www.esquerracampdetarragona.cat/admin/documentacio/11821410332015-05-11%20ReusEsquerraNacional-programa.pdf

S’anomena fins a 7 vegades els arxius (pàgines 11, 14, 15, 17) vinculant-los a d’altres entitats dedicades al patrimoni cultural però no a la governació de la ciutat, o també vinculant-los com ja havíem vist amb CiU de Reus a festivals culturals de la ciutat. A la pàgina 41 però dintre d’aquestes 7 vegades que s’anomenen els arxius, trobem com en l’apartat “La transparència i el retiment de comptes” l’Arxiu Municipal apareix relacionat amb la transparència i eficàcia, a la disposició d’informació sobre els afers públics i també l’accessibilitat i utilitat d’aquesta informació, i ho vinculen a la gestió dels documents públics (ep i els privats?).

Molt interessant la proposta de no limitar-se a oferir transparència com un aparador de dades sinó a garantir una correcta gestió dels documents al llarg de tota la seva vida (pàgina 41). Així com també algunes de les idees de l’apartat “Dades obertes” (pàgina 42) com la dels formats oberts i dades reutilitzables.

La última vegada que s’anomena els arxius en el programa és a la pàgina 44 quan es parla de l’Administració electrònica. Un altre encert del programa.

Ciutadans Reus

Aquí crec que tenen la seva web: http://juancarlossanchez2015.es Si algú descobreix on tenen el programa per les eleccions municipals del 2015 ja m’ho farà saber. Tenen un apartat de Transparència amb gràfics i taules bàsiques http://www.juancarlossanchez2015.es/index.php/transparencia, però per les xifres entenc que és a nivell de partit nacional.

ICV Reus

Es presenten amb el nom de Movem Reus.

El seu programa es pot trobar aquí: http://lluitemjuntsijuntes.cat/movemreus/programa

Parlen d’arxius? No ben bé. Però s’anomena els arxius en el seu programa? Sí, a l’apartat “CIUTADANIA” per dir que volen adequar l’antic local de l’Antic Arxiu a la Plaça del Castell a l’ús social i públic. Descol·loca bastant la proposta. No sé, a mi les voltes de l’estructura de l’edifici que es creuaven al entrar crec recordar que m’agradaven. El que ja no vaig arribar a veure és quines possibilitats oferia l’edifici ja que la sala de consulta no era excessivament lluminosa quan allí s’hi ubicava l’arxiu. Aquest és la meva humil opinió fora de tot context i esperit constructiu. Suposo que ells deuen tenir alguna idea sobre què hi volen posar en aquell singular edifici, però no sembla que hagi de ser res relacionat amb arxius.

Tornem al programa. Es parla fins a 5 vegades del concepte de transparència però aplicat només a àmbits sobre l’adjudicació de serveis, la imatge pública i els tràmits administratius, no pas a requeriments i peticions de la pròpia ciutadania. És a dir, no hi ha un enfocament clar sobre si la relació de transparència és només d’aparador o de servei.

I finalment m’ha cridat l’atenció la frase “Somiem en una ciutat oberta, igualitària, transparent, participativa, transformadora i que reverteixi la piràmide tradicional del poder polític.”, ja que es repeteix literalment fins a dues vegades en el programa així que premi per qui la va colar i qui no s’ha llegit el programa per variar-la.

Ara Reus

El seu programa es pot trobar aquí: http://www.arareus.org/images/arxius_descarregar/Programa_Electoral_Municipals_2015.pdf

No s’anomena els arxius.

En 43 pàgines es parla 6 vegades de conceptes sobre la transparència però relacionant-la amb que els ciutadans vegin el que es fa, com un aparador i prou (pàgina 3).

Per si algú vol un titular fàcil, deixo una frase impactant: «La TRANSPARÈNCIA és el valor fonamental que ha d’identificar a l’administració pública aportant confiança cega entre ciutadà i Ajuntament.» (pàgina 4) No hagués imaginat fins avui que un partit polític valorés la “ceguesa” com una aportació en la relació entre els ciutadans i l’Ajuntament. Digueu-me malèvol, però dóna joc la frase.

La resta de propostes no voldria menysprear-les però segueixen el que ja hem dit anteriorment en el cas de PSC Reus: que prometen coses que la pròpia llei catalana i espanyola ja dicten que s’haurien de fer.

CUP Reus

Es presenten amb el lema “Capgirem Reus”.

El seu programa es pot trobar aquí: http://capgiremreus.cupreus.cat/?page_id=1064#programa
I complet aquí: http://capgiremreus.cupreus.cat/wp-content/uploads/2015/05/175311.pdf

Es parla en vàries pàgines sobre arxius, en la pàgina 13 al punt 33, a la pàgina 34 als punts 2.4 i 3.1, i a la pàgina 35 també. I de transparència? Buf, més d’una vintena de vegades pel cap baix. Cosa que fa que amb 70 pàgines segurament suposi una bona lectura per als qui s’interessin per la política municipal i quins mínims es poden proposar en matèria de transparència i com es relaciona amb els arxius. Però tampoc voldria posar-me a ara a desgranar punt per punt o encara la Junta Electoral em farà retirar aquest article en jornada de reflexió saps? No estic per massa romanços.

I em sembla que ho deixaríem aquí. Si algú vol ampliar pot comentar i publicar el que li sembli. La meva conclusió breu i ràpida és que tan sols ERC Reus i CUP Reus semblen haver rebut bon assessorament sobre Arxius i com aquests aporten valor a la transparència. Afegiria també que CiU m’ha sorprès parlant de l’“expedient electrònic”, i que tant PSC Reus com Ara Reus sembla que tenen idea del que diu la legislació pública sobre Transparència. Tampoc voldria ara fer l’anàlisi massa esquerpa i per això prefereixo acabar amb aquests punts que m’han semblat positius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.