Navegant la tercera onada

Doncs sí, m’estic informant sobre el Partit Pirata de Catalunya. Si els acabaré votant a ells o algú altre… Això ja ho decidiré quan tingui les prioritats clares.

Acabo de llegir l’assaig Navegant la tercera onada: Una aproximació al pensament dels partits pirata [PDF], per a veure si aconseguia tenir un coneixement més precís de la ideologia del Partit Pirata, sobre quina estructura ideològica havien agafat com a fonament per a la seva lluita.
El text no és fàcil de llegir, tot i que sí és breu. Potser és perquè avui estic amb ressaca de la nit passada i per això l’he trobat complicat en certs paràgrafs, però bé, s’entén tot molt bé si et rellegeixes les coses. I clarifiques bastant què defensa exactament el Partit Pirata.

De fet, fins i tot m’he subratllat algunes idees que he trobat important i que m’agradaria comentar:

 • En l’apartat que es parla de les successives onades, he trobat en un paràgraf sobre la mercantilització del treball obrer, com es deia “El treball domèstic, realitzat majoritàriament per dones, va deixar de ser considerat un treball.” (pg. 3, 3r paràgraf i 4 línia). Bé, no em posaré dur ara amb el feminisme, però he trobat bastant “a la lleugera” aquesta afirmació, ja que treball femení a les fàbriques n’hi havia i no pas poc, amb la meitat de salari i el doble de feina, doble feina perquè s’hi sumava el treball domèstic. I la consideració del treball domèstic com a treball… Bé, no sabria precisar, però he sentit afirmar que la separació de les tasques de la llar és tan antiga com el sedentarisme o més i tot, per tan quan l’home ja no procura d’ocupar-se també de les tasques de “la llar” és perquè les ha delegat ja, en prioritza d’altres (desconsidera el treball domèstic). Però res, deixem-ho amb que la frase del text és bastant vàlida en el contingut però dubtosa en la concreció temporal.
 • “l’eclosió d’Internet i les xarxes distribuïdes: ara, cada persona és un emissor potencial de continguts destinats a qualsevol altra persona.” Això jo crec que seria bo que en un futur no massa llunyà ho podem viure plenament. Que cadascú tingui el seu propi servidor (mini-servidor, o el que anomenen també NAS) des del qual ofereix el que desitja compartir i alhora rep el que vol aconseguir del que estan compartint els demés. Conec gent que ja ho té i jo també tindria ganes d’aconseguir-ho aviat. També caldrà veure d’aquí poc l’impacte de Diaspora* o quina serà l’extensió que acabarà assolint xarxes com Guifi.net, ja veurem.
 • “ètica hacker” + “Cyberpunk” = “ciberactivista” (explicat a les pgs. 5 i 6 de l’assaig). Aquesta és una de les grans idees del text, i base també de perquè semblen necessaris els Partits Pirat. Us en recomano llegir l’explicació, ja que almenys a mi m’atrau força tot plegat.
 • Per últim he trobat brillant la frase de George Bernard Shaw citada en el text: “Si tu tens una poma i jo tinc una poma i les intercanviem, aleshores, tant tu com jo continuarem tenint una poma. Però si tu tens una idea i jo tinc una idea i les intercanviem, aleshores, tots dos tindrem dues idees”. Tot el que segueix a aquesta frase en l’assaig és una defensa del Copyleft, que si has escoltat a David Bravo i demés personatges defensors del Copyleft, ja et sonarà tot plegat.

I res més, que no demano mai el vot per cap partit, però si m’informo i divulgo les informacions dels partits que em semblen interessants. Ja he assistit a mítings d’alguns partits, doncs ara tocava dedicar una estona a veure coses del Partit Pirata de Catalunya, per això aquesta entrada al blog. Alguna cosa teniu a comentar?

Per a més informació:

0 respostes a “Navegant la tercera onada

 1. Hola,

  arribo al teu bloc pel trackback de l’article. Un parell de cosetes:

  > “El treball domèstic, realitzat majoritàriament per dones, va deixar de ser considerat un treball.” (pg. 3, 3r paràgraf i 4 línia). Bé, no em posaré dur ara amb el feminisme, però he trobat bastant “a la lleugera” aquesta afirmació, ja que treball femení a les fàbriques n’hi havia i no pas poc, amb la meitat de salari i el doble de feina, doble feina perquè s’hi sumava el treball domèstic.

  Entenc que fa referència a la remuneració del treball. El treball domèstic, com no es paga, deixa de considerar-se productiu. Passa el mateix amb els prosumidors del camp, o fins i tot amb el programari lliure: l’autoconsum deixa de considerar-se treball.

  Salut i rom!

 2. @DZPM: Sí hi he estat reflexionant i sí, pot tenir raó. El treball domèstic perd ja tota consideració de “productiu” (o de treball en si mateix) ja que no se li atribuirà un salari. Ara sí.
  És que hi ha bastants conceptes nous en el text que jo mai havia escoltat, per exemple “prosumidors” i que m’han desorientat bastant (el mateix em va passar amb la traducció del llibre “Codi Rebel” i la paraula “furoners” 😛 ). No sé m’hauré d’anar acostumant al vocabulari, perquè el procés l’estem vivint, però com que és tan actual no tinc perspectiva històrica i em costa relacionar aquest nou vocabulari amb el que ens passa ara mateix.
  Gràcies per el comentari que m’ha ajudat a aclarir l’apartat aquest de treball domèstic. 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.