Dia del programari lliure 2009

Un any més em disposo a recomanar-vos programes lliures que podeu utilitzar com a alternativa lliure als que segurament esteu utilitzant ara mateix.

Aquesta vegada em saltaré exemples típics com Microsoft Office – OpenOffice, Internet Explorer – Mozilla Firefox,… I aniré als programes que jo he anat trobant durant aquest temps i que no són tant populars però que ens poden servir d’alternativa efectivament. També m’estalviaré recomanar-vos que si no teniu una versió original de Windows, o si voleu un sistema lliure i fiable utilitzeu qualsevol distribució GNU/Linux. Trobo que el pas a aquestes distribucions pot ser massa important com per fer-lo de cop. A més, tenim programari lliure per a Windows, que tant ens pot servir com per treballar millor  a Windows com també per preparar-nos per un futur pas complet a un sistema operatiu lliure.

Anem a anomenar:

  • PeaZip: Bàsicament per substituir el Winrar. Ja sé que el Winrar o el Winzip es poden utilitzar gratuïtament sense gaires problemes, però si els utilitzeu sovint segur que algun cop se us ha fet pesat haver d’anar tancant la finestreta que us avisa que no esteu utilitzant la versió pagament. Doncs aquí apareix PeaZip, el qual té suport per molts formats (tants com Winrar), i que no ens mostrarà cap finestreta ni res que ens recordi quina versió del programa hauríem d’utilitzar, ja que PeaZip és lliure i gratuït. També tindríem el 7-zip, però dels dos, trobo que el PeaZip és el que està més visualment integrat amb Windows. A la web de PeaZip trobareu versió per a Windows i també per a GNU/Linux.També us recomano saber mínimament anglès, ja que no tots els menús del programa estan traduïts al català o a l’espanyol.
  • Songbird: Aquest sempre el dic, però ara més, ja que ha assolit prou “maduresa” com per ser utilitzat per la majoria d’usuaris. A més és molt prometedor ja que amb el mateix sistema que les extensions del Firefox, se li pot afegir al Songbird tot un reguitzell de noves característiques: suport per a Last.fm, joc de preguntes musicals, lletres de les cançons,… a més de temes visuals. Té versió tant per Windows com per Mac i GNU/Linux.
  • Calibre: Segurament encara no esteu molt familiaritzats amb els llibres electrònics i demés, però per si de cas cal anar preparats. Calibre us oferirà la possibilitat d’organitzar els llibres electrònics que tingueu al disc dur del vostre ordinador, a més de donar-vos suport per visualitzar arxius .epub i demés formats en que trobareu els llibres electrònics. També té versió per a Windows, Mac i GNU/Linux.
  • Comical: Aquest programa té la pega que fa temps que no està actualitzat. Però en canvi és un programa bastant ràpid i lleuger, tot i que només ens servirà per visualitzar còmics electrònics en format .cbr i derivats. No està més tenir-lo, malgrat que amb el programa Calibre també podríeu llegir els còmics electrònics. Té versió per Windows, Mac i GNU/Linux, però sols puc assegurar que funciona bé a Windows, ja que a GNU/Linux mateix tenim programes més actualitzats com el Okular (per KDE) o el Comix (per Gnome), i per Mac no sé què hi deu haver.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.