mini-portàtils [aproximació]

Aquesta serà una entrada llarga, bastant llarga. Porto mesos acumulant informació sobre el tema: enllaços, notícies de llançaments de nous models,… Canvio radicalment de tema per parlar dels mini-portàtils.

Hauríem de començar parlant de com s’origina això.

Origen
Fa un temps s’anunciava el llançament d’un portàtil de mides molt reduïdes, destinat a ser distribuït a un preu en principi baix (100€ es deia), i que estava destinat a països bàsicament “desafavorits”. Tota una campanya que es va anomenar One Laptop per Child, amb el suport de Google, AMD, Red Hat,… La campanya era curiosa perquè semblava que Microsoft aquesta vegada no havia tingut la oportunitat d’introduir-s’hi i era GNU/Linux el programari que aniria amb el OLpC, així doncs no només es dotava als posseïdors del mini-portàtil de tecnologia sinó que alhora se’ls aportava certa llibertat sobre l’ús del qual i la no dependència directa d’una companyia. Però al final tot i que la campanya continua no va ser en aquells temps un gran èxit (tot i que no s’oblidarà fàcilment).

Amb tot això de l’OLPC, es va mostrar que també hi havia un cert interès per part de la població que en teoria podria permetre’s un ordinador més car i potent, de també voler comprar aquest mini-portàtil. Així doncs en poc temps les companyies fabricants de portàtils no van dubtar gaire en començar a projectar-ne.

http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Image:XO-Beta1-mikemcgregor-1.jpg&oldid=6785602

Seria bastant llarg d’explicar tot plegat. Us remeto a la Wikipedia que ho explica força millor que jo:

Què explicar
Així ens trobem amb un nou aparell: els mini-portàtils. Uns ordinadors més petits que un portàtil convencional, també més limitats, però vaja, estan orientats bàsicament al treball, per tant l’oci amb ells no és una prioritat encara.També ho he trobat anomenat com a UMPC.

El més conegut de tots l’Asus EEE, però també trobaríem el Cloudbook, l’Easynote, el NoahPad, AIRIS Akira, HP 2133 sub-notebook, Alpha 400,… I més que en vindran.

Evidentment Windows al final va acabar colant-se a alguns d’aquests models. Sobretot en l’Asus EEE. Però vaja, que si en principi alguns apareixien amb GNU/Linux, després si se’ls posava Compiz la cosa ja era descarada, el Windows quedava estèticament descartat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:ASUS_Eee_PC_PIC_0971.JPG

Per aquestes contrades, aquests mini-portàtils o han tardat en arribar o ho faran deficientment, si sabeu com va l’esperada de l’iPhone podeu imaginar-vos-ho. I les crítiques per aquest fet no s’han fet esperar. Malgrat tot, per als més impacients, podeu comprar-lo a l’estranger o si teniu ganes de toquetejar-lo, podeu virtualitzar-lo, també hi ha una demostració via web sobre els menús de l’Asus EEE amb Xandros.

Per si voleu acabar de completar aquesta primer pàgina, podeu consultar les entrades que en va fer sobre l’Asus EEE el Pellroja. O també llegir l’anàlisi que en fa VilaWeb.

Pots acabar l’entrada aquí. O si vols continuar i saber què en penso de tot plegat, en el segon cas dirigeix-te a la 2a pàgina:

0 respostes a “mini-portàtils [aproximació]

 1. Bon article 🙂

  Jo si ara l’hagués de comprar, miraria altres marques, o altres versions més noves. L’ eeepc 701, l’ unic inconvenient que li trobo són el teclat petit ( El HP porta un més ample ) i la pantalla ( per sort ja hi han nous models amb la pantalla més gran.

  La xandros que porta esta força bé per que arranca rapida, i els programes també van ràpids. Però de programari no trobes casi res. No hi ha wine, ni amsn, ni miro, ni molts del paquets habituals que usaria amb Ubuntu.

  Salutacions 😛

 2. @PellRoja: Felicitacions per les explicacions que vas donar de tot el procés d’arribada del teu Asus EEE i demés, em van servir bastant per a inspirar-me.

  Jo el Wine l’evitaria bastant (de fet ja ho faig amb l’ordinador gran de casa), no m’ha acabat mai de convèncer. Jo el mini-portàtil, mentre em porti l’OpenOffice i demés… No el vull pas bàsicament per veure pel·lícules.

  Encara m’estaré una bona temporada esperant nous models i demés, que encara hi ha poc per triar.

 3. no sé si és un mini-portàtil d’aquests, però un professor de la meva facultat (que tothom deia que era creatiu de sony) tenia un mini vaio preciós…
  ai, que no he vist la segona part del post!

 4. @esther: Psi, un mini-vaio és un mini-portàtil, però la novetat de l’Asus EEE i similars és que es rebaixa a lo necessari (per treballar bàsicament) el hardware alhora que també s’ajusta al màxim el preu.
  Difícilment es voldrà una pantalla reduïda per a veure pel·lícules en HD per exemple, així que no necessites pas una targeta gràfica de 512MB, disc dur de 300GB,… És aquí on apareixen els nous mini-portàtils.
  @eva: Sí, encara te’ls pots trobar a 300€, a veure si comencen a aparèixer nous models i arriben ja els de 100 a 200€.

 5. Merci per la visita 😉

  Fa un temps s’anunciava el llançament d’un portàtil de mides molt reduïdes, destinat a ser distribuït a un preu en principi baix (100€ es deia), i que estava destinat a països bàsicament “desafavorits”.”

  Tranquil, amb la baga de trasportistes aviat entrarem en el ranking dels països desfavorits i podras tenir el teu mini-portatil jajaja
  Molt bona la cerca d’informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *