Open Discussion Day

Avui és el dia per a apostar per la “interpolaritat” en la missatgeria instantània. I què és això? Doncs que el sistema de missatgeria que facis servir no depengui d’una sola companyia organització i per tant no et vegis obligat a sofrir les “inclemències” del sistema.

La idea d’aquesta ocasió/jornada és no utilitzar cap sistema de comunicació privatiu (MSN, Yahoo!, AIM,…) en tot el dia. A més, aprofitar per provar les alternatives Jabber (Gmail, Jabber,…).

Fa un cert temps vaig interessar-me per Jabber i intentava trobar-hi algú. De fet la direcció que tenia era:

Aniol a Jabberes

Aviso que no m’hi connecto gaire, falta de gent amb qui pugui parlar a través d’aquest compte. A més de falta de característiques que més endavant relato.
Hauria pogut crear una direcció a Gmail, però, diguem-ne que intento evitar dependre altre cop d’una sola companyia, per molt que aquesta aposti decididament per protocols i estàndards oberts. Paranoia? Suposo que no, simplement que cada cosa està al seu lloc.

Lectures proposades

Coses que m’agradaria que ja tingués Jabber

  • Que els missatges a Twitter apareguessin al Sub-Nick. De fet, a can MSN veus com una espècie de Twitter en els sub-nicks de la gent, tipus: “tocant-me mentre faig veure que busco coses a la Wikipedia (o Encarta)”, “veient la última de Rambo mentre se’m grava el que he baixat de…”,… Podeu trobar un article extens sobre el tema a la Frikipedia. I qui diu Twitter diu que surti l’últim article publicat al nostre blog (com Twitterfeed fa cap a twitter, però cap al sistema de missatgeria).
  • Més capacitat per a personalitzar el nick. Potser no n’hi ha prou ja amb negreta, cursiva, o subratllat. Com si no sabéssim ja el que la gent s’acaba posant als nicks del MSN.
  • Xifratge de les converses, de manera més fàcil. És una característica que fora de Jabber és complicat de trobar, així que potser s’hauria de potenciar aquesta capacitat.
  • Bàsicament les característiques que ja es troben en altres xarxes, doncs s’haurien de portar també a Jabber. Sempre donant la possibilitat de desactivar segons què: animacions emprenyadores, sons cacofònics,…

Per a facilitat el pas

  • Un programa tipus Pidgin, que et permeti tenir convivint el compte de missatgeria privativa i la lliure alhora. Però també que es tendeixi a oferir i fer accessible les característiques d’un a l’altre… Podríem fer un paral·lelisme amb el mètode de molta gent per començar a utilitzar GNU/Linux que és instal·lar en un mateix ordinador els dos (sense capar les característiques de cap dels dos) i anar tendint a utilitzar un (teòricament GNU/Linux) més que l’altre. Evidentment sabem que el sistema privatiu no posarà facilitats. Seria FunPidgin aquest client? De moment no veig res que ho indiqui. De fet, el client que sembla que ha agafat embranzida és emesene, però clar no té la característica multi-protocol que fa atractiu Pidgin i que és el que facilitaria la “transició”.
  • Avançar-se a la incorporació de noves característiques demandades per els usuaris. En el cas dels blogs és el que ha fet que Spaces no liderés el sector en aquest àmbit (crec, no?). El tema de noves característiques és el que ha fet crear el fork Funpidgin, potser això ens hauria de fer reflexionar.
  • Evidentment si molta més gent que conec fes servir Jabber, acabaria fent-lo servir. Però vaig intentar evitar el servei de MSN, és difícil “predicar al desert”. Sí que molta gent amant del programari lliure fa servir Jabber, però la majoria de gent (malgrat que alguns d’ells ja sembla que comencen a veure els avantatges del programari lliure) és impossible per ara fer-los passar a Jabber. Així que la pròpia missatgeria instantània es converteix en una teranyina que fa que la dependència sigui tant gran… Això fa que sigui tant necessàri el que no es menysprei mai Jabber i que cada cop més s’hi aposti clarament.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Jabber_logo.png

Realment el període entre Gaim fins a Pidgin va ser bastant desconcertant, el fork Funpidgin no sé si ho serà més. El fet que ni que Gmail aportés capacitat per a la xarxa Jabber aquesta encara no fos gaire coneguda, també em desconcerta. És per això, que trobo que s’hauria de fer un plantejament clar de cap a on es vol portar Jabber, caldria aportar característiques i possibilitats que fessin atraient l’ús de la qual? Suposo que algunes sí.

No sóc pas ningú per dir gaire ni molt menys per criticar (que no tinc pas res a criticar). Resumidament no ve de nou (ni demés) dir que Jabber pot ser una aposta pel futur, que encara li falta bastant de camí per recórrer i moltes coses bones a aportar. I avui ja sabeu, si teniu curiositat, proveu-ho.

Els entesos i els neòfits podeu intentar ampliar la llista de característiques i demés.

0 respostes a “Open Discussion Day

  1. tot i així, al msn, molts dels recursos venen, en part, del messenger plus. No he provat mai ni google talk ni jabber ni res d’això, potser perquè can msn ja m’agrada prou 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.