Dia ODF 08

Feia temps que no parlava sobre programari lliure i demés.
A veure a qui li interessarà aquesta entrada…

Doncs això, que el dia 26 de març serà el dia de la llibertat de l’ODF. I què és l’ODF? Doncs un format de documents que podria ser l’alternativa prou vàlida a el que la majoria coneix com els: *.doc, *.ppt/s, *.xls,… Que són els de Microsoft Office per dir-ho directament. La Wikipedia defineix l’ODF així:
L’OpenDocument és un format de fitxer estàndard, creat per OASIS, i també és conegut com a Format de Document Obert per Aplicacions Ofimàtiques. [+]

icona ODF

Si utilitzeu OpenOffice segurament ja estareu familiaritzats amb documents de text *.odt, presentacions *.ods,… Si no, podeu consultar a la Wikipedia que hi ha una taula on s’indiquen tots els tipus.

Però clar, que el format ODF és ja un estàndar ISO dirà poc a la gent poc entesa, així que hauríem de posar exemples clars per a que es puguin trobar avantatges a aquest format en contra del de MS Office.

Una de les preocupacions que més em trobo és: I amb què obriré els arxius fets amb MS Office? Doncs OpenOffice els obre en la majoria dels casos sense problemes (menys en casos on s’hi hagi inserit “macros” i coses per l’estil que podrien donar problemes fins i tot al mateix MS Office per obrir-ho 🙂 ).

Val, ara ja tenim que tot el que havíem fet amb MS Office no ho perdrem, però perquè hauria de tenir preferència per l’ODF? Doncs et posaré un exemple fàcil i que en un principi pot semblar bastant “banal”: ODF és un format en que els arxius ocupen menys que no pas els fets amb MS Office. Si ho vols comprovar descarrega’t aquests dos arxius i mira quin dels dos ocupa menys:

Lorem ipsum.doc | Lorem ipsum.odt

Tingues en compte que sí que OpenOffice obre arxius del MS Office, però el de MS no obre els arxius d’OpenOffice (en principi). Ja sé que la diferència entre els dos arxius no és molt gran, però és que els arxius són petits, és en arxius més grans on la diferència pot anar d’1MB (pel *.doc) a 100KB (pel *.odt).

Si no tens instal·lat l’OpenOffice pots descarregar-lo gratuïtament d’aquí:

Són uns 100 i algo MB, els de GNU/Linux ja el porten en la majoria dels casos “de sèrie” o el poden trobar als repositoris.

Sempre que recomano alguna cosa, intento no bolidar-me dels possibles problemes amb que es pot trobar la gent:

  • El Writter (el processador de textos de l’OpenOffice) sí que és bastant millor que Word. Però per exemple l’Excel a vegades acaba sent més útil que el Calc (o serà que hi tinc encara poca pràctica). Podríem deixar-ho en que al principi potser et costarà el canvi, sobretot si feies bastant us del MS Office, però amb el temps veuràs com tot es va sol·lucionant.
  • OpenOffice en principi consumeix bastants recursos, però hi ha maneres de configurar-lo per a reduir aquest aspecte.
  • I no se m’acudeixen més inconvenients. A més els dos que he dit, es diu que aviat seran resolts, així que…

No hi havia pensat, però si vols preguntes clau per a que comencis a plantejar-te provar OpenOffice, et preguntaria: MS Office és capaç de passar a PDF els documents de text? MS Office si es penja, un cop el tornes a iniciar, és capaç de recuperar el que estaves escrivint? Tens el MS Office original? Has tingut mai problemes obrint arxius del Word? Has vist mai quan/quant es connecta i perquè el MS Office a internet?
Més val que sàpigues respondre aquestes preguntes, ja que tard o d’hora te les hauràs de plantejar si encara vols mantenir l’ús de productes de MS.

http://img266.imageshack.us/img266/1927/dfdbanner468x60cast1.png

Ara uns quants enllaços per si vols ampliar els coneixements sobre l’ODF:

Per últim uns quants aclariments:

  • He centrat l’entrada en l’OpenOffice perquè és la que majoritàriament uso i és multiplataforma (hi ha versiones per a Windows, GNU/Linux, Mac,…). Possiblement KOffice seria l’alternativa que faria servir a GNU/Linux.
  • El document *.doc (fet amb el Word 2003) i el *.odt (fet amb OpenOffice 2.3) són simples exemples fets ràpidament. Podria haver dedicat més temps a fer-los visualment més semblants, però el que m’importava mostrar era com s’optimitza el processament amb el format ODF.
  • La finalitat d’aquesta entrada és donar a conèixer que hi ha alternatives, que un les acabi usant o no ja no és quelcom que m’incumbeixi.

P.D: Ja sé que m’estic saltant bastant el calendari que em vaig proposar, però sé que ara tinc un cert temps lliure que possiblement no tingui en dies pròxims.

0 respostes a “Dia ODF 08

  1. doncs jo ho celebraré descarregant-me l’open office ara que ja he trobat la icona que en word vindria a ser “cuadro de texto”, després de molta recerca i molta paciència… 🙂 tot i així, el meu ms office professional 2003 superpiratejat no m’ha donat mai cap problema destacable…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.