Canon

Polítics fent de gestors de drets d’autor, creadors (del que ells creuen cultura) fent política. La faràndula coaccionant el vot a l’hemicicle, cànons i demés vexacions.

Suposo que a hores d’ara ja no hi ha gaire gent que no sàpiga que demà es vota la possible supressió del canon als aparells i suports electrònic que permeten la còpia privada.
Diguem-ne que n’estic fins als collons de fal·làcies, de ploriquejos de gent que diu fer cultura per gust però que després és capaç de defensar l’afany recaptatori al·legant a vés a saber quina autoritat. Quan s’adonaran que és la gent i no quatre o cinc qui al final fa necessària la cultura?

Diuen que són uns cèntims però és MENTIDA. Posarem el cas dels CDs i demés: Sí, el canon dicta uns 22 cèntims d’euro, però dubto que algú avui dia compri CDs solts per a gravar coses, en tot cas es compren tubs de 100 o més, per tant acaben sent 2 euros i algo més el que se’n va pel canon. 2 euros perquè sí (si als CDs hi vas a gravar documents fets per tu també els haurà de pagar).

Me’n enfoto clarament dels artistes que donen suport al canon, no entenc perquè encara són capaços de llepar el cul a un grapat de gent que tan sols els donaran el 6% del que es recapti. Quant temps més continuarem mentint? Creieu encara que algú es creu les vostres elucubracions? Jo no, ja no, al final m’heu fet tant crític a vosaltres que les vostres llàgrimes les llençaria per la tassa del vàter. No us crec, no puc creure-us. Sou molts, és cert, però també són més convincents els que m’ensenyen que el que dieu no és pas veritat.

http://img512.imageshack.us/img512/9922/tcc468x60px8.gif

Demà sabrem quins partits polítics tenen més afinitat per segons quines organitzacions, organitzacions que el que els interessa més és vendre la cultura i no pas difondre-la. Jo no canviaré pas la meva postura política pel que passi demà, els partits (tots) ja han perdut des de fa temps tota credibilitat i honestedat per a que els doni un sol vot, però com a mínim que actuïn coherentment i ben informats. El que sí que haurien de saber és que una cosa és el que ells votin en aquell hemicicle i l’altra el que acabi succeint a la xarxa, per molts blogs i espais diversos que ells hi vulguin crear.

No hi haurà cap terrabastall, el Copyright és important en la cultura però no és pas lo únic que hi ha. Tenim la gran sort de poder gaudir del Copy-Left o les Creative Commons entre d’altre exemples. Que vulguin imposar un canon no em servirà per a res més que per a disminuir encara més el meu consum de cultura vinculada a organismes restrictius de drets sobre la mateixa.

http://img88.imageshack.us/img88/2796/tcc200x200zi2.gifM’ha fet molta gràcia (per no dir que estaria estona clavant cops de puny a la paret), que Marina Rossell tingués els sants pebrots de dir que només són uns cèntims, potser ella no veu la premsa i es va perdre les últimes paraules emeses pel Solbes. La senyoreta diu que el cost de la cultura no pot ser zero, serà que no ha rebut prou subvencions ella per a poder subsistir. La gavina va volar fa temps senyora, i sembla que la seva es va perdre en el mar brut pel Prestige. Tampoc se salva el Vicente Aranda i tota la llarga llista d’elements que sortia avui a la pàgina 29 d’El Periódico. Respecte a aquesta pàgina del diari… Qui es creuen que són? Diuen que la industria cultural aporta gran quantitat de riquesa al PIB, sí senyors, però aquesta riquesa no surt pas de la venda en les botigues sinó dels espectacles, la venda de CDs ja fa temps que diuen que està baixant (jo no acabo de creure’m que la causa sigui la còpia privada) però en canvi l’assistència a espectacles cada vegada és més alta, que no ho veuen? Que són incapaços d’adaptar-se al públic? O bé és que els fa por el poder del públic sobre l’obra cultural?
A l’altra banda tindríem a Javier de la Cueva que amb dades contrastades advoca (que redundant sona dir-ho d’un advocat) per a anar contra el canon, igual que també ho fa Víctor Domingo (de l’Associació d’Internautes). Aquests sí que me’ls escoltaré perquè com a mínim han demostrat tenir un coneixement sobre el tema per a parlar-ne.

La SGAE ingressa 20000 milions d’euros, ho posaré amb totes les xifres: 20000000000 euros, ara queda clar. En concret són uns 20986 l’any 2006, dels quals un 6% van a parar a qui realment podria tenir el dret a reclamar-los, així que pertocarien uns 1259 milions (suposo que el Loquillo, Ramoncín i companyia reclamaran una molt bona part ja que ells són uns grans defensors d’aquesta recaptació “fosca”).

El debat de demà l’enfocaran cap a la vessant de la subsistència del món cultural, però realment el que s’hi debat és un fet molt diferent. Demà es decidirà si hem de pagar per a no ser titllats jurídicament com a delinqüents, pel simple fet d’usar la tecnologia que se’ns posa a l’abast per a gaudir fàcilment de la cultura.

Vaig abandonar el món de concerts i escenaris després de formar part d’un grup de pop-rock, fart d’aquesta imbecil·litat, de grups que a cada disc van a la SGAE a dipositar-hi els drets sobre la seva obra. Al final se’m feia estúpid veure els laments típics de “la cultura catalana està molt malament…”. No m’estranya, anem sempre que podem a regalar els drets sobre la cultura del país a entitats lucratives… I no queda tot en el pop-rock, els grups anomenats “alternatius” tampoc es queden gaire enrere, molta lletra però poca pràctica, només cal agafar uns quants CDs i buscar-hi el logotip de la SGAE o similars per a veure fins a on arriba la seva creença d’una “cultura popular”. Potser salvaria alguns que han tingut la dignitat de penjar part de la seva obra a YouTube o a xarxes P2P. Sembla que poc a poc el panorama canvia, però agrairia una mica més d’entusiasme i convicció, coi.
A el que estàvem, vaig jubilar-me anticipadament (només vaig estar uns 2 o 3 anys en el grup) i vaig decidir que el que volia realment era descobrir aquell espai diferent que tantes vegades veia per internet: Creative Commons, GNU, programari lliure,… I aquí sóc, més convençut que mai a escridassar com em vingui de gust, sabent que la decisió d’abandonar “els escenaris” prematurament m’ha permès, primer tenir nocions sobre el que comporta estar en el món musical, i segon, ara poder saber que hi ha un món més enllà del Copyright o la pròpia SGAE.

Segurament avui o demà David Bravo escriurà alguna cosa sobre aquest tema, jo ho espero amb candeletes ja que donaré tota la raó possible a el que ell digui i aquesta entrada està subscrita a tota rectificació que sorgeixi del que digui David Bravo o qualsevol afí a ell.

Mentres, firmeu coi:

Demà ja podrem posar cares. No serà allò de “diuen que diuen,…”. Veurem qui s’entrega al seu públic i qui prefereix cobrar abans d’entregar-s’hi.

Enllaços que parlen d’aquest tema:

Utilitats:

0 respostes a “Canon

 1. La gent l’únic que vol es fer-se rica a costa de qualsevol persona, cosa, llei, etc. Així de trist, i així de cert. Al final haurem de pagar per obrir la boca, un cànon de ús del llenguatge públic… ai, perdó, que llavors ja no serà públic no?

  Salut!

 2. com he comentat al blog de l’illa dels monstres, una possible solució per evitar pagar el canon és comrpar els usb, cd’s i altes a l’estranger via e-bay, segur que et surt més barat i a sobre no pagues el canon

 3. Si el canon és una solució per a la pirateria, llavors pagant-lo (com al final ho acabarem fent) vol dir que ja no he de tindre remordiments baixant coses per l’Emule a tota hòstia, no? Així no em sembla tan malament, doncs.

 4. és que és tan gran la impotència al veure com una colla de desgraciats que no en tenen ni puta idea de cultura parlen en nom seu per embutxacar-se diners per la cara… i a sobre hi ha gent, molta, que els dóna la raó!! garrulisme i interessos economics al poder

  salut!

 5. @yourwinterwish: Així és el món en que vivim, es pot canviar? Jo ja no tinc gaires esperances.
  @ eva: Doncs sí, és una sol·lució, de fet molta gent ja ho fa.
  @ tresblau: Tens remordiments de l’eMule? Et recomano veure vídeos de David Bravo (el YouTube en va ple) i segurament si veus un advocat professional defensant l’ús de l’eMule i tot tipus de xarxes P2P per a descarregar qualsevol tipus de contingut aquesta idea de il·legalitat se’t passa. 🙂 Una victòria per a aquells (passo d’insultar-los més), seria que creguessis com a delicte l’acte de compartir les coses. Si us plau, com ens podem creure les mentides d’aquells en qui mai hem cregut? Que no us faci por llegir sobre el tema:
  http://www.filmica.com/david_bravo/archivos/001828.html
  @ L’illa dels monstres: A mi em va fer una ràbia… Vaig escriure aquesta entrada d’una tirada, potser en diria moltes més coses, però em fot molt repetir arguments vàlids que després veus que la gent no se’ls creu, i al final passa el que passa, que s’aproven cànons com aquest i poca gent se n’assabenta.

 6. Però aquest canon no venia inclòs ja en els preus d’USB, reproductors mp3, i CD/DVD verges? Juraria que sí, que a una part del preu estava aquest canon. Potser m’equivoco però, què han fet? Pujar-lo més? :S

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *