Programari lliure

Molts diuen que el programari lliure és bo perquè qualsevol hi pot col·laborar aportant-hi coses, d’altres perquè té la possibilitat d’adquirir-se gratuïtament, perquè sociabilitza la informàtica, que permet traduir a qualsevol llengua els programes,…

Estaria d’acord amb totes les afirmacions, però el que vaig veient des de fa ja un temps és un fet: el programari lliure evoluciona. Programes que ja fa un any que faig servir, han anat evolucionant i millorant-se, d’altres han canviat de nom i també de manera d’organitzar-se,… Però el que atrau és això de que puguis anar veient com els programes creixen, evolucionen,… Que Mozilla Firefox hagi canviat tant visualment com estructuralment, que ja quasi me’n hagi oblidat del MSN Messenger, que ja no trobi lògic que el Windows Media hagi de ser qui obri els arxius de video.

També acabes formant part (ínfima) de tot plegat. Fins aleshores quan depenies del programari d’una certa companyia, eres tan sols un client. Ara ets part dels projectes, o almenys t’ofereixen la possibilitat de ser-ho. Ets tu qui fas servir els programes, i no pas ells els que et dicten a tu el que has de fer.

http://img473.imageshack.us/img473/3180/clip1uv9.gif

Un dia et cansaràs del Firefox i et passaràs al Konqueror, un altra te’n cansaràs del Thunderbird i et passaràs l’Evolution, canviaràs Windows Media per Amarok,… I un dia et cansaràs del Windows i et passaràs a un sistema operatiu lliure.

No sabria dir a qui li haig de donar les gràcies per descobrir tot això, són ja tantes les anècdotes, converses amb moltíssima gent diversa sobre el perquè del que diu RMS, un taller sobre programari lliure en que es va col·laborar, la meva primera instal·lació d’Ubuntu al portàtil d’un company, la contínua recerca de novetats i informació sobre tot el que va canviant en el programari lliure,… Se’m fa molt difícil tot plegat imaginar-m’ho estant encara buscant cracks i keygens al WinMX. I vaja, que amb Creative Commons, la cosa ja tira també en el camp de la música i demés.

Pirateria, cracks, keygens,… Un vocabulari que encara veig pel P2P i pel Google però que simplement el que em provoca és un rebuig cap a utilitzar el programa que m’obligui a fer-los servir (dintre del que la temptació et permet). Qui més t’ho agraeix és la consciència (la poca que em deu quedar).

Què llarg que s’ha fet tot plegat, espero que com a mínim a algú li serveixi d’alguna cosa.

http://img265.imageshack.us/img265/4933/gnuat6.png

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *